Åpent hus - info om Bygdeboka 2






Du er kanskje spent på innholdet i Bygdeboka 2 ?


Lørdag 20. april hadde vi «Åpent hus» på Stova etter redaksjonsmøtet vårt. Vi ønsket   

å informere om den nye bygdeboka, som nå ligger klar fra trykkeriet. De som var tilstede fikk vite litt om hva boka inneholder. Vi kom også godt i gang med forhåndsbestilling av boka.


Boka, som er på 492 sider, består av 15 kapitler, hvorav to kapitler er forord og innholdsregister med kapittelbeskrivelser.


BYGDAS AKTIVITETER har 70 sider med beskrivelse av de mange aktiviteter og tilstelninger som har vært i bygdelaget i de siste 15 år.


ÅGSET SKULE har et eget kapittel på 22 sider. Her har mye nytt skjedd de siste årene.


Vi valgte å vie KORONATIDA et eget kapittel på 14 sider. Her har vi også et eget stykke om 17. mai som ikke er trykket i bladet tidligere.


PERSONPORTRETTER har intervjuer med Olav Å. Bruskeland og Knut Skuland. Vi har også stykker om bygdas barn og ungdom, blant annet skrevet av barna selv. Torhild Heddeland har også skrevet om bygdas barn og unge. 


Birger Arthur Stedal har skrevet om barndomsår på Fjellheim, og om Marie, Terkel og Andreas i Tjønnåsen. Videre har vi et intervju med lærer Tobias Steinsland som sto i Fædrelandsvennen i 1956.


Og vi avslutter kapitlet med et stykke som Marie Strædet har skrevet om Synnøve Tisland. Her er bilder fra innspillingen av filmen Pyromanen som er bygd på boka av Gaute Heivoll «Før jeg brenner ned». 


Neste kapittel heter KULTUR og vi innleder med et lengre intervju med Gaute Heivoll. Paul Sveinall skriver om spillemennene «Krågelendingan». Vi har også presentasjon av to lokale kulturprisvinnere.


MINNER OG GODE HISTORIER har stykker av Signe Judith Kvåle, Harry Røyland, Hans Barikmo, Åsmund Fredriksson, med flere. Vi har også et par «Fake News» fra Tolleiv Bruskeland som Olga Bruskeland Barikmo har funnet etter sin far.


KRIG OG FRED har et stykke som Ole Kristian Olsen skreiv om hvordan han opplevde 9. april 1940 hjemme i Kristiansand. Ruth Skuland skreiv om sin far Torbjørn Skuland som satt i konsentrasjonsleir under krigen.


JUL OG VINTER inneholder et stykke om Sveinallsrensla, skrevet av Endre Olsen. Marie Strædet har skrevet om den snørike vinteren i 2018. Bitta Nilsen, Ane Karoline Bruskeland, Marie Strædet og Tobba Bruskeland har skrevet om juleminner, barndomsminner og juletradisjon. Venche Vigerstøl har intervjuet Tutti Setane om juleminner fra krigsåra hjemme på Bruskeland.


SKOGKNUTEN har fått et eget kapittel med blant annet «Ekspedisjon Skogknuten», skrevet av Malin A. Vik og Une Skjørten.


ARBEID OG NÆRING 

Barnehageprodukter AS og Ågset Naturfoto er representert i dette kapitlet. Vi kan lese om Peter Klevs sag, Øygardsaga, tømmerdrift på Bruskeland, og vedproduksjon med guttene på Granli. Tor Omar Holbek har intervjuet Tolleif Moland, Søren Haraldstad, Olav Å. Bruskeland og Leiv Bruskeland om skogsdrift med hest i gamledager. Sigurd Olsen og Leiv Bruskeland har skrevet om arbeidslivet sitt.


SAMFERDSEL. Det ble dokumentert og skrevet om veiarbeidet ved Strædefjellene og fra Eldalen opp til Skuland. Masse bilder fra dugnad for fiberframtid på Bruskeland, som nå er like viktig som veiforbindelse.


---


Vi er så heldige å få bruke to flotte naturbilder til fram- og baksats i boka av Leiv Arne Ågset.


Og framsiden på permen er en historie i seg selv. Bildet er tatt en søndag i desember 1973 av Tolleif Moland, en av de helgene det på grunn av drivstoffrasjonering var kjøreforbud på søndager. Personene på bildet er familien Marion og Magne Haraldstad som kom på søndagsbesøk til Moland med hest og sluffe.



Dette blir en fin leseropplevelse, men vi nevner ikke alt. Noe må være en overraskelse. Da Bygdeboka 1 ble trykket i 2010 valgte vi noen få sider i farger. Det slipper vi heldigvis å ta hensyn til nå i 2024. Vi kan derfor også si at bildene blir en fryd for øyet. Det er mange fine bilder i boka.


For nye oppdateringer kan du gå inn på vår Facebookgruppe HER.


Spesialtilbud ved forhåndsbestilling fram til 1. juli 2024.